Nieuws
962607
Nieuws

Natuurweekend op de vogeleilanden

Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert in samenwerking met Staatsbosbeheer vrijdag 29 augustus tot en met zondag 31 augustus een natuurweekend op de bijzondere vogeleilanden in het Ketelmeer.

Een aantal jaren geleden zijn rondom de monding van de IJssel in het Ketelmeer een zevental (onbewoonde) eilanden aangelegd. De eilanden zijn in beheer bij Staatsbosbeheer. Er ontstonden broedkolonies van diverse meeuwen- en sternsoorten, waaronder de fraaie zwartkopmeeuw en de dwergstern.

Echter, de eilanden groeien langzaam dicht met wilgen. Daardoor wordt de omgeving een stuk minder aantrekkelijk voor bijzondere vogels als de kluut en verschillende soorten plevieren . De vrijwilligers gaan vrijdag en zaterdag aan de slag om de eilanden weer open te maken. Een leuke mix van lekker werken in de natuur, kamperen en gezelligheid.

Robinson Crusoë

In de IJsselmonding, de Biesbosch van het oosten, met talloze kleine en grote natuureilanden waan je je een Robinson Crusoë. Voor veel mensen nog een onontdekte parel. De meest oostelijk gelegen zoete rivierdelta van Nederland lijkt weer op de delta van vroeger. De vele eilandjes vormen een onverwachte nieuwe wildernis in een oeroud landschap onder de rook van Kampen, met eindeloze vergezichten, rust en afwisseling.

Als je hier op de eilanden bent is het net of je eeuwen teruggaat in de tijd. Een bijzondere plek om aan de slag te gaan. Wie in de buurt woont en alleen wil komen meewerken is ook welkom. Meteen na de aanleg nam de natuur bezit van de eilanden; pioniers als de strandplevier, bontbekplevier en kluut gingen er broeden. Er kwamen ook broedkolonies van verschillende soorten meeuwen en sterns, waaronder de zwartkopmeeuw en de dwergstern.

Helpt u mee?

De dynamiek in de riviermonding bleek onvoldoende om de ontwikkeling van bos tegen te houden. Zo ontstond een bijna ondoordringbare wildernis van vooral wilgen en ruigtekruiden. Een ideaal gebied voor bever, otter, buidelmees en zeearend die het gebied inmiddels hebben ontdekt en voor vogels die we er nog mogen verwachten, zoals de zwarte ooievaar en de visarend. Maar minder leuk voor eenden en steltlopers die in de lagunes van de eilandjes meer openheid verlangen; vrijwilligers zorgen daarvoor.

Door een deel van de opslag van bomen te verwijderen leveren we een belangrijke bijdrage aan de afwisseling en de rijkdom van het gebied. We overnachten op een minicamping op het nabijgelegen Kampereiland. De kosten zijn € 35, - incl. eten en overnachten. Zorg zelf voor een tent, slaapzak, werkkleding en laarzen.

Het IVN en Staatsbosbeheer zorgen voor gereedschap, begeleiding, werkhandschoenen, drinken én soep op het werkterrein. Natuurliefhebbers die het leuk vinden om de handen uit de mouwen te steken zijn van harte welkom. Aanmelden graag via

ivnzk.natuurwerk@gmail.com of kijk op www.ivn.nl/afdeling/zuid-kennemerland