Nieuws/Binnenland
962624
Binnenland

Noodkreet om antisemitisme

Joodse burgers en organisaties slaan alarm over het groeiende antisemitisme in ons land. Gevreesd wordt voor aanslagen als vorige week in Brussel.

Dennis Mok, voorzitter van Stichting Bij Leven en Welzijn, die al veertig jaar Joodse instellingen en evenementen beveiligt: „Wanneer de overheid nu niet handelt, kun je wachten tot een aanslag als in België ook hier wordt gepleegd.”

Directeur Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) werd na het bloedbad in het Joods Museum Brussel op Twitter bedolven onder haatberichten.

„Antizionist is een soort hippe eretitel geworden in dit land”, zegt ze. „Teksten als ’Lekker, kankerjoden doodgeschoten in België’, blijken afkomstig van 12- tot 16-jarigen van allochtone afkomst. Als CIDI maken we ons grote zorgen over de terugkeer straks van de jihadstrijders uit Syrië.”

Het CIDI deed deze week aangifte tegen stichting Stop de Bezetting van Gretta Duisenberg, omdat die weigert een artikel over ’Joodse beheersing van de wereldmedia’ van de website te verwijderen.