Nieuws/Buitenland
962629
Buitenland

Noorse kustwacht entert Greenpeace-schip

De Noorse kustwacht heeft vrijdagavond het Greenpeace-schip dat actie voert tegen de boorplannen van de Noorse oliemaatschappij Statoil, geënterd. Aan boord van het schip dat onder Nederlandse vlag vaart, zijn twee Nederlandse machinisten.

Dat heeft Greenpeace vrijdagnacht bekendgemaakt. Het schip Esperanza houdt sinds dinsdag de plek waar Statoil naar olie wil boren in de Barentszzee bezet. Greenpeace stelt dat de boorplannen een bedreiging vormen voor het natuurgebied Bereneiland, waar zeldzame diersoorten leven, zoals ijsberen.

De kustwacht vroeg de activisten vrijdagavond het protest te stoppen en het platform Transocean Spitsbergen te verlaten. Toen zij daar geen gehoor aan gaven, kwam een onbekend aantal kustwachten rond 23.00 uur aan boord van het schip.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte gebracht, maar heeft volgens Greenpeace nog niet gereageerd.

De Noorse politie maakte donderdag een eind aan de bezetting en verwijderde de betogers van het platform. De Esperanza bleef echter in de Barentszzee liggen. Ondanks het protest verleende Noorwegen vrijdag goedkeuring aan Statoil om naar omstreden noordpoololie te boren.