Nieuws
962665
Nieuws

NAVO: Rusland trekt twee derde troepen terug

Rusland is bezig om twee derde van zijn troepen uit het grensgebied met Oekraïne terug te trekken. Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO vrijdag gezegd. Ook kondigde hij een ontmoeting aan tussen vertegenwoordigers van Rusland en NAVO-landen, maandag in Brussel. Voor het eerst sinds begin mei praten de landen over de crisissituatie in Oekraïne.

De terugtrekking is omvangrijker dan tot nu toe werd aangenomen. „We hebben eerder al een gedeeltelijke terugtrekking gezien”, zei Rasmussen tijdens een bijeenkomst in de Litouwse hoofdstad Vilnius. „Onze meest recente inschatting is dat twee derde van de Russische soldaten nu worden of reeds zijn teruggetrokken.”

Donderdag zei Rasmussen al dat hij hoopte dat de woensdag ingezette Russische terugtrekking het begin was van een volledige terugtrekking.

Rusland kondigde de afgelopen weken meerdere keren aan dat de eenheden bij de grens zouden terugkeren naar hun kazernes. Aanvankelijk liet de NAVO weten niets te zien van de aangekondigde verplaatsingen.