Nieuws/Binnenland
96275881
Binnenland

Meer dan 350 schoolschorsingen om wapenbezit

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

AMSTERDAM - Meer dan 350 keer werd in het afgelopen schooljaar een leerling geschorst of definitief van de middelbare school gestuurd voor wapenbezit. Het gaat om een verdubbeling in een paar jaar tijd. Scholieren worden betrapt met bijvoorbeeld keukenmessen of zelfs een doorgeladen vuurwapen. De toename blijkt uit cijfers van de Inspectie van het Onderwijs, die in kaart zijn gebracht door RTL Nieuws.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

„Zorgelijk”, zeggen zowel betrokken ministeries, de VO-raad en de Onderwijsinspectie in een reactie op de analyse van RTL Nieuws.

„Deze stijging is ongekend”, zegt Klaas Hiemstra van adviesorgaan Stichting School en Veiligheid. „Deze omvang, die kennen we eigenlijk niet. En wat nog erger is, ook de intentie om vervolgens met die wapens te steken is echt een nieuw verschijnsel.”

Het stijgende aantal schorsingen past volgens de Inspectie van het Onderwijs in een landelijke ontwikkeling, waar steeds meer van dit soort incidenten met steekwapens voorkomen. „Deze trend heeft onze aandacht”, aldus een woordvoerder.