Nieuws/Buitenland
962855
Buitenland

'Gesprekken met FARC van verkiezingsagenda'

De vredesgesprekken tussen de Colombiaanse regering en de linkse FARC zijn niet langer een inzet bij de presidentsverkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land. Oscar Ivan Zuluaga, die het op 15 juni in de tweede ronde opneemt tegen zittend president Juan Manuel Santos, verzet zich er niet langer tegen. Hij heeft het dreigement de onderhandelingen te staken als hij wordt gekozen ingetrokken.

De rechtse Zuluaga won de eerste ronde van de presidentsverkiezingen met een paar procentpunten meer dan Santos. Geen van de kandidaten haalde echter een absolute meerderheid waardoor een tweede ronde noodzakelijk werd. Santos begon in november 2012 vredesonderhandelingen met de guerrillabeweging. Op Cuba spreekt een FARC-delegatie, waar de Nederlandse Tanja Nijmeijer deel van uitmaakt, met vertegenwoordigers van de regering.

Zuluaga eist nog wel van de FARC dat de beweging een staakt-het-vuren in acht neemt en stopt met de criminele activiteiten om de onderhandelingen door te kunnen laten gaan. Van het onmiddellijk stoppen van de gesprekken is echter niet langer sprake.