962942
Nieuws

Generaal onder 14 doden neergeschoten heli

Veertien mensen onder wie een legergeneraal zijn omgekomen toen rebellen in Oekraïne donderdag een helikopter neerhaalden. De transporthelikopter werd neergehaald bij het rebellenbolwerk Slovjansk.

Volgens de Oekraïense interim-president Oleksander Toertsjinov is de helikopter neergeschoten door opstandelingen met Russische raketten. De militairen in de helikopter zouden andere troepen in het het strijdgebied aflossen. De omgekomen generaal is Vladimir Koeltsjitski.

De Oekraïense strijdkrachten hebben donderdag met artillerie, gevechtsvliegtuigen en -helikopters onder meer de plaatsen Slovjansk en Kramatorsk bestookt. Het is volgens ooggetuigen een groot offensief tegen deze bolwerken van pro-Russische rebellen die de regio willen afscheiden van Oekraïne.

Aan de rand van Loehansk in dezelfde regio hebben Oekraïense dienstplichtigen zich donderdag aan de pro-Russische separatisten overgegeven. Het ging om tachtig soldaten die zoals gebruikelijk hun dienstplicht doen in de streek waar ze vandaan komen. Na een korte schotenwisseling met rebellen besloten de soldaten hun kazerne aan de rand van Loehansk niet meer te verdedigen.

Kort na de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag heeft de Oekraïense regering de grootste militaire aanval op de regio gelanceerd sinds de crisis begon met de afzetting van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj op 22 februari.