Nieuws/Binnenland
963162
Binnenland

11 jaar cel voor doodslaan weduwe

Een 57-jarige man uit Apeldoorn is woensdag door de rechtbank Zwolle veroordeeld tot 11 jaar cel voor het doden van de Zwolse weduwe Ruth Tillema-Hanf.

De vrouw werd in juli vorig jaar dood aangetroffen onderaan de trap in haar herenhuis in de binnenstad van Zwolle. Omdat gedacht werd aan een natuurlijke dood, werd het lichaam vrijgegeven en gecremeerd. Dagen later ontdekte de familie dat op de dag van haar overlijden ruim 18.000 euro was overgemaakt van haar rekening op die van de 57-jarige Gerrit K.

De rechtbank achtte bewezen dat K. de oudere vrouw (76) om het leven heeft gebracht door haar met een voorwerp tegen het hoofd te slaan. Tegen de man was 13 jaar cel geëist.

Schedelbreuk

De man is te zien op camerabeelden in de straat van de vrouw vlak voor haar overlijden. De man huurde in Apeldoorn een auto die ook op beelden in deze straat te zien is. De schouwarts meende dat de vrouw was overleden door een schedelbreuk als gevolg van een val van de trap. Volgens een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is deze schedelbreuk alleen te verklaren door een harde klap op haar hoofd. De rechtbank volgde deze conclusie.

Ook had K. bloed van het slachtoffer op zijn colbert. De vrouw leende K. eerder 58.000 euro maar bezwoer haar familie na een juridisch geschil de man nooit meer een stuiver te lenen, aldus de rechtbank.