Nieuws/Binnenland
963345
Binnenland

Asielkinderen niet meer de cel in

Asielzoekende gezinnen met minderjarige kinderen en alleenstaanden minderjarigen zullen niet langer in een cel worden opgesloten. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) komt met een alternatieve locatie, heeft hij woensdag aan de Kamer geschreven. Vorige week kondigde hij zijn besluit al aan.

In de nieuwe, ruim opgezette locatie in Zeist kunnen kinderen en ouders volgens Teeven vrij bewegen op het terrein. Ze verblijven in woonpaviljoens, waar het gezinsleven en de privacy worden geëerbiedigd. Zo kunnen de paviljoens van binnenuit worden afgesloten. Om een huiselijke sfeer te scheppen kunnen de mensen zelf koken. Verder komt er een voorzieningencentrum met een winkel, een buitenspeelruimte en internetfaciliteiten.

De locatie zal afgesloten zijn om het risico op weglopen en verdwijnen in de illegaliteit te beperken. Het verblijf is gericht op werken aan terugkeer of een nader onderzoek voor degenen die een asielvraag hebben ingediend. Teeven hoopt de nieuwe locatie in het eerste kwartaal van 2015 in gebruik te kunnen nemen.