Nieuws/Binnenland

’PvdA bevoordeeld bij verkiezingsuitzending’

Vier partijen in de Tweede Kamer vinden dat de NOS de PvdA bevoordeelde bij een cruciale verkiezingsuitzending. Door drie PvdA’ers uit te nodigen in het programma op de avond voor de Europese stembusgang, was volgens VVD, SP, PVV en D66 het evenwicht zoek. Het conflict liep zo hoog op, dat de NOS de partijen van chantage betichtte.

De Telegraaf beschikt over een intern memo van de VVD, waaruit blijkt dat het oorlog was tussen de publieke omroep en de vier partijen. De inhoud van de brief wordt door andere partijen bevestigd en biedt een inkijkje in een fel machtsspel tussen politiek en NOS bij de voorbereiding van het verkiezingsprogramma dat op de avond vóór de stembusgang werd uitgezonden.

Toen de NOS zowel PvdA-leider Samsom, als PvdA-minister Dijsselbloem (Financiën), als PvdA-Europees kandidaat Tang in het programma wilde uitnodigen, verzetten VVD, SP, PVV, D66 en aanvankelijk ook het CDA zich hevig. ’Een buitengewoon onevenwichtige opzet’, zo leest het memo. „Het is alsof je met voetbal één team een speler extra geeft, die toevallig altijd scoort in de linkse hoek van het doel”, licht een betrokkene toe.

De partijen gaven de omroep aan dat ze dat niet eerlijk vonden en dat ze zich op deelname aan het programma zouden bezinnen als de opzet niet veranderd zou worden.

Knecht

NOS’ politieke chef Bram Schilham, volgens het memo ’knecht’ van ’de hoofdredacteur van het staatsnieuws’ Marcel Gelauff, betichtte de partijen vervolgens van ’chantage’ en ’was niet bereid hierover in discussie te gaan’. Hoewel het politieke front brak en het CDA toch kwam, besloten VVD, SP, PVV en D66 hun leiders wel thuis te houden. Het leidde ertoe dat naast Europese lijsttrekkers, PvdA’er Dijsselbloem ruim baan kreeg om over zijn Europese werk te vertellen, gevolgd door een gesprek met PvdA-leider Samsom en CDA-voorman Buma.

Onweersproken

In het memo wordt ’de valse geschiedschrijving’ gehekeld die hoofdredacteur Gelauff over het voorval zou hebben gepleegd, door op zijn eigen Radio-1 Journaal ’ongestoord en onweersproken’ te stellen dat de opzet van het programma was om zowel de partijleiders, als de Europees lijsttrekkers als Dijsselbloem en premier Rutte uit te nodigen. „Domweg niet waar”, vat de VVD de bewering van de NOS-hoofdredacteur samen. Rutte zou pas in tweede instantie zijn gevraagd.

Gelauff stelt in een reactie dat Rutte en fractieleider Zijlstra ’vanaf het begin’ zijn gevraagd deel te nemen aan de uitzending. Hij spreekt tegen dat de PvdA in feite bevoordeeld werd door drie sprekers. „Je kan ook zeggen: twee VVD’ers hebben geweigerd. Ik zag de premier ondertussen wel campagne voeren voor de VVD.”

De NOS’er zegt te blijven nadenken over een nieuwe opzet van dit soort verkiezingsuitzendingen. „Media en politici houden elkaar nu steeds meer gevangen. Dat moet anders.”