Nieuws/Binnenland
963398
Binnenland

Antikwakzalvers moeten rectificeren

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) mag de Wassenaarse zakenman Roland Pluut ‘meesterbrein’ noemen en zijn goede doelen fondsen ‘malafide praktijken’. Dit heeft de Amsterdamse voorzieningenrechter bepaald.

De anti-kwakzalvers werden door Pluut, diens vrouw en vier stichtingen voor de rechter gesleept vanwege een artikel in het blad Tijdschrift. Voormalig voorzitter Cees Renckens schreef afgelopen december dat Pluut ‘met zijn door vrienden en familie opgerichte charitatieve doelen jarenlang geld uit de zakken van goedwillende burgers heeft geklopt’.

Volgens de oud-vrouwenarts  sluisde de zakenman geld van fondsenwerving door naar bevriende en eigen bedrijfjes en een buitenlandse stichting. Die zouden de opdracht krijgen om adviezen te verstrekken, drukwerk te verzorgen en websites te bouwen. Ook verhuurden deze bedrijfjes adressenbestanden aan de goede doelen voor mailings. Met het gecollecteerde geld zou slechts op kleine schaal wetenschapelijk onderzoek zijn gedaan.

Volgens de rechter moeten enkele passages worden gerectificeerd. Zo zou Pluut in sommige gevallen een grotere betrokkenheid zijn toegedicht dan feitelijk kan worden aangetoond, zo stelt de voorzieningenrechter. De rectificatie moet worden geplaatst in het Tijdschrift en op de website van de anti-kwakzalvers. Doet de VtdK dat niet dan moet de vereniging een dwangsom betalen van 25.000 euro.