Nieuws/Binnenland
963448
Binnenland

'Antisemitisme bedreigt Europa'

Antisemitisme, racisme, discriminatie en islamofobie „bedreigen het Europese project”. Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken dinsdag in de Tweede Kamer in een betoog tegen vreemdelingenhaat. „Die neiging moeten we gezamenlijk onderdrukken.”

„Een van de demonen die Europa achtervolgt is dat in tijden van crises een zondebok wordt gezocht”, aldus de bewindsman. In het verleden waren dat de Joden en zigeuners en nu vaak ook moslims, aldus Timmermans. En in deze tijden van crises ziet hij die neiging weer terug.

Brussel

Hij verwees daarbij naar de opkomst van de Hongaarse partij Jobbik, het Oostenrijkse FP en Jean-Marie Le Pen van het Front National. Bij een schietpartij in het Joods Museum in Brussel vielen dit weekeinde nog drie doden. Timmermans noemde antisemitisme een uiting van „één van de donkerste delen van de Europese ziel”.

Zijn betoog kreeg steun en applaus van de Kamer en premier Mark Rutte. De SGP diende een motie in gesteund door alle aanwezige partijen om het antisemitisme in Europees verband te agenderen.