963460
Binnenland

Gezondheidsadvies Wikipedia slaat nergens op

Als je je niet goed voelt wil je meestal zo snel mogelijk weten wat er mankeert. Even op Wikipedia kijken lijkt dan een logische stap. Maar, zo blijkt uit recent onderzoek, absoluut geen verstandige. Negentig procent van de medische gegevens op de internetencyclopedie klopt namelijk niet.

Zo meldt de site bijvoorbeeld dat een hoge bloeddruk pas gevaarlijk is wanneer je op drie verschillende momenten een bepaalde piek ervaart. Dit terwijl je volgens deskundigen bij een hoge bloeddruk meteen alarm moet slaan.

Volgens experts zou de onjuiste informatie te verklaren zijn door het feit dat alle gewone gebruikers de website kunnen bewerken en gegevens kunnen aanpassen of verwijderen. 

'Arts is beste bron'

Onderzoeker Robert Hasty van de Amerikaanse Campbell University waarschuwt: ''Zeker onderzoekers moeten de site niet gebruiken als primaire bron, omdat de artikelen medisch niet zijn goedgekeurd. Voor gebruikers: uw arts is altijd de beste bron bij het zoeken naar een diagnose. Hij of zij kan rekening houden met uw medische geschiedenis en andere factoren om de beste behandeling te bepalen.''

Toch is het niet vreemd dat veel mensen 'raad vragen' aan Wikipedia met medische problemen; je vindt er meer dan 20.000 gezondheidsartikelen. Maar, zo waarschuwt Hastty, ook grote medische bedrijven hebben toegang tot het internet. ''Verschillende farmaceutische bedrijven zijn er al van beschuldigd gegevens online te vervalsen. Ze vermelden bijvoorbeeld vaak de schadelijke bijwerkingen van medicijnen niet.''

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift van de American Osteopathic Association.