Nieuws
963523
Nieuws

Lexus heeft hoge verwachtingen van NX

De Lexus NX komt met een zware last op de schouders op de markt. De fabrikant verwacht namelijk dat de nieuwe suv komend jaar al direct 24.000 kopers vindt. En dat volume staat gelijk aan een verkoopdeel binnen de Lexus-familie van 33%, zo geeft Alain Uyttenhoven, topman van Lexus Europe, aan Autovisie aan.

Dit jaar komen 4.000 exemplaren deze kant op. De productie start in juli. De marktintroductie heeft vervolgens in oktober plaats. Bij zijn showroomdebuut zal de NX alleen als 300h beschikbaar zijn. Op de 200t is het tot minimaal februari wachten. Voor Lexus Europe is de 300h toch de belangrijkste versie, zo ook voor de Nederlandse markt. In Rusland daarentegen, waar de CO2-discussie niet bestaat, ligt de verkoopdruk op de 200, zonder ’t’.  Rusland zal de grootste Europese verkoopmarkt vormen met een verwachte afzet van 9.000 units. Groot-Brittannië volgt met 3.500 tot 4.000 stuks op de tweede plaats, terwijl over Nederland geen uitspraken worden gedaan. Europa eist sowieso een kwart van de wereldwijde productie op. De NX rolt in Japan van de band.

RX-concurrent

De 4,63 meter lange, 1,85 meter brede en 1,65 hoge vijfpersoons crossover komt onder de grotere RX in het programma. Lexus gaat ervan uit dat de NX niet kannibaliseert met de veel saaiere en grotere RX, maar sluit niet uit dat enkele klanten zullen overstappen. De fabrikant rekent erop dat de NX voornamelijk nieuwe klanten (80%) aanspreekt, die op dit moment geen Lexus rijden.

Design

Die personen moeten door het ontwerp worden aangesproken. Het design is een van de belangrijkste aankoopargumenten voor een suv, geeft Uyttenhoven aan. Vandaar dat bij de marktintroductie direct de F-sport-versie beschikbaar is. Dat model oogt wat sportiever dan de basisversie door de toevoeging van aluminium wielen, een lagere frontbumper, aangepaste grille.

Draadloos laden

De nieuwe NX komt er voor Nederland als 300h met een indirect ingespoten 2.5 viercilinder met 197 pk en als 200t met 2.0 turbomotor en 238 pk. Beide types zijn er met voor- en vierwielaandrijving. Prijzen zijn nog niet bekend. De uitrustingsspecificaties evenmin. De fabrikant kondigt enkele interessante opties aan, zoals de led-verlichting in de vier deurgrepen en een draadloze laadfunctionaliteit voor de mobiele telefoon.