963634
Buitenland

'CIA achter verdwijning MH370'

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zit achter de verdwijning van vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Die opmerkelijke beschuldiging komt van de voormalige Maleisische premier Mahathir Mohamad.

Volgens de 88-jarige oud-premier is het daarom een verspilling van tijd en geld om nog langer door te zoeken naar eventuele wrakstukken van het sinds 8 maart vermiste passagierstoestel. ,,Iemand verbergt iets. Vliegtuigen verdwijnen niet zomaar", aldus Mahathir op zijn blog. Hij schrijft dat het vrijwel uitgesloten is dat de Boeing 777 met aan boord 239 passagiers door een ongeluk van de radar verdween.

Volgens hem weet de CIA meer dan de dienst wil toegeven. ,,Het is niet eerlijk dat Maleisië en Malaysia Airlines de schuld krijgen. Zou het niet zo kunnen zijn dat iemand eventueel op afstand de controle over het toestel overnam van de piloten?"

Ook Boeing probeert informatie angstvallig onder de pet te houden, aldus de politicus, die 22 jaar premier was van Maleisië. Hij roept de fabrikant op om openheid van zaken te geven over de manieren waarop mensen van buitenaf een vliegtuig kunnen overnemen.