Nieuws/Binnenland
963651
Binnenland

Studenten haken af door leenstelsel

Een op de tien bachelorstudenten ziet af van instroom in het hoger onderwijs als een leenstelsel wordt ingevoerd. Bij de oudere studenten, de laatbloeiers boven de 24, loopt dit op tot 17 procent.

Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken onder 6000 studenten, waar onderwijswebsite Scienceguide over schrijft.

De helft van de HBO-masterstudenten zal afzien van zo'n studie als men voor die fase moet lenen. Ook de wat oudere studenten die in een MBO-HBO doorstroomtraject naar het hoger onderwijs komen, zullen veel minder snel die kans gaan waarnemen. Ongeveer 30 procent in deze categorie zal afzien van een bachelorstudie als zij moeten lenen.

Verschraling

Een klein jaar geleden concludeerde ook het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dat het studiegedrag gaat veranderen als het leenstelsel wordt ingevoerd. Toen bleek dat studenten bij het afschaffen van de basisbeurs zouden afzien van extra's zoals een tweede master, een buitenlands studiejaar of extra stages. Volgens het bureau leidt het leenstelsel tot een zekere „verschraling” in de studie. Ook stelt het SCP dat een op de vijf mbo'ers twijfelt over een vervolgstap naar het hbo, als dat betekent dat ze moeten lenen.