Nieuws/Binnenland
963827359
Binnenland

Aantal overlijdens daalt, net geen sprake van oversterfte

DEN HAAG - Het aantal sterfgevallen in Nederland is vorige week voor de vierde week op rij gedaald. Er was, vooral door een daling van de sterfte bij 80-plussers, net geen sprake van oversterfte. In alle voorgaande weken in december was er wel oversterfte, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorige week overleden naar schatting zo’n 3500 mensen. Dat zijn er ongeveer 300 meer dan verwacht, waarmee er voor het eerst sinds eind september net geen sprake was van oversterfte. Oversterfte betekent dat meer mensen overlijden dan te verklaren valt door gebruikelijke schommelingen in het sterftecijfer. Gemiddeld overleden in december - net als in november - per week bijna 900 meer mensen dan verwacht. De onderzoekers hebben dat ingeschat door te kijken naar sterfgevallen van voorgaande jaren en trends in de bevolkingsstatistieken.

Het CBS weet nog niet waaraan deze mensen zijn overleden. Wel is bekend van vorige coronagolven dat de oversterfte grotendeels werd verklaard door Covid-19. In week 52 registreerde het RIVM 105 overleden Covid-19-patiënten. In heel december overleden 1355 mensen aan de gevolgen van het coronavirus.