Nieuws/Buitenland
963957
Buitenland

Le Pen wil Frans parlement naar huis sturen

De grote winnaar van de Europese verkiezingen in Frankrijk, Marine Le Pen met haar Front National, wil dat president François Hollande het nationale parlement naar huis stuurt. „Wat kan de president anders doen na zo'n afstraffing”, verklaarde de politica nadat exitpolls hadden uitgewezen dat haar partij de grootse wordt. „Het is onacceptabel dat de Assemblée zo'n slechte afspiegeling is van het Franse volk.”

Volgens peilingen krijgt het Front National 23 procent van de stemmen, goed voor 23 tot 25 zetels in het Europees Parlement. Tot nog toe had de partij drie afgevaardigden. De socialisten van president François Hollande krijgen volgens de peilingen 13 zetels.

Premier Manuel Valls noemde de winst van het Front National zeer ernstig voor Frankrijk en voor Europa. „Dit is een politieke aardbeving die alle politiek verantwoordelijken raakt.”

Ook minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius sprak van een aardbeving. Hij liet weten dat hij niets voelt voor de wens van Marine le Pen om het parlement te ontbinden.