Nieuws
964248
Nieuws

Kabinet breidt mobiele grenscontroles uit

Het kabinet breidt het mobiel vreemdelingentoezicht uit om mensensmokkel en illegale grensoverschrijding beter aan te kunnen pakken. Vooral het toezicht op treinen wordt verruimd, zodat meer treinen en meer coupés kunnen worden gecontroleerd.

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een voorstel daartoe van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Doel is om effectiever op te treden als er grote aantallen illegalen Nederland binnenkomen of van plan zijn dat te doen. De marechaussee mag dan tijdelijk meer gaan controleren op wegen, vaarwegen en vliegroutes.

Aanleiding voor de wijziging is het grote aantal asielzoekers uit vooral Eritrea dat de afgelopen weken Nederland bereikt. Ze reizen vaak met internationale treinen.

Volgens Teeven zijn er aanwijzingen dat er mensensmokkel achter deze plotselinge toestroom zit. Inmiddels werkt de marechaussee intensief samen met het OM, de politie, de immigratie- en naturalisatiedienst IND en het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel om zicht te krijgen op de activiteiten achter deze asielstroom.

Teeven hoopt dat de uitbreiding van het toezicht per 1 juli in werking kan treden.