Nieuws/Buitenland
964386594
Buitenland

Coronacrisis: donderdag 16 juli

LIVE | ’Russische hackers proberen informatie over coronavaccin te stelen’

Terwijl wereldwijd steeds meer maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld, leeft het virus op veel plekken weer op. Mondiaal zijn er inmiddels zeker 575.000 coronadoden te betreuren. Meer dan dertien miljoen mensen raakten voor zover bekend besmet. In Nederland stierven ruim zesduizend mensen aan Covid-19. Bekijk het laatste nieuws in dit liveblog, dat wordt aangevuld.

Rusland voert cyberaanvallen uit op instellingen die onderzoek doen naar een middel tegen het coronavirus. De staatshackers willen waarschijnlijk informatie over de ontwikkeling van een coronavaccin stelen. Daarvoor hebben Britse, Amerikaanse en Canadese veiligheidsdiensten donderdag gewaarschuwd in een gezamenlijke verklaring.

De aanvallen op laboratoria in de drie landen zijn volgens de westerse diensten het werk van hackersgroep APT29. De hackers zouden worden aangestuurd door de Russische buitenlandse inlichtingendienst. De groep staat bekend onder de bijnaam Cozy Bear, maar wordt ook Office Monkeys, CozyCar, The Dukes en CozyDuke genoemd.

De hackers gebruiken gerichte zogenoemde phishing-aanvallen, waarbij ze proberen medewerkers naar nagemaakte sites te lokken in de hoop zo inloggegevens in handen te krijgen. Ook hebben ze schadelijke software om binnen te komen hij hun doelen.

Cozy Bear zou enkele jaren geleden hebben geprobeerd binnen te dringen bij de Nederlandse overheid. Vanwege die aanval werd besloten om de stemmen bij de afgelopen Kamerverkiezingen met de hand te tellen.

Een woordvoerder van het Kremlin zei volgens Russische media dat er geen fatsoenlijk bewijs is voor die laatste beschuldigingen. De verwijten over verkiezingsinmenging zijn volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken „zo vaag en tegenstrijdig dat ze bijna onbegrijpelijk zijn.”

Bekijk hier het nieuws van woensdag 15 juli

Het laatste nieuws:

Binnenland:

Buitenland:

  • EU schrapt Montenegro en Servië van lijst ’veilige’ landen
  • Politie Portugal treedt op tegen klinieken die zogenoemde ozontherapie tegen het coronavirus aanboden
  • Politiebescherming Belgische viroloog om extreemrechtse dreiging
  • Vanaf komende week mondkapjesplicht in winkels en musea in Frankrijk
  • Kartels Colombia vermoorden mensen die hun lockdowns negeren’
  • Vrouw weigert mondkapje, wordt boos op barman na steun: ’Ik wil helft van $ 100.000’
  • Bolsonaro test opnieuw positief op corona
  • Stuwmeer’ aan varkens: Duitse slachterij weer open
  • Plan voor corona-vergoeding alle Israëli’s: 640 euro voor gezin met twee kinderen

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment: