Nieuws/Binnenland
964444
Binnenland

D66 grote winnaar Europese verkiezingen volgens exitpoll

D66 lijkt de grote winnaar te worden bij de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement donderdag. De PVV levert de meeste zetels in. Ook het CDA verliest, in percentages, flink maar houdt wel vier van de vijf zetels over.

D66 haalt volgens een exitpoll van bureau Ipsos, in opdracht van de NOS, 15,6 procent van de stemmen, tegen 11,3 procent 5 jaar geleden. Dat komt neer op vier van de 26 Nederlandse zetels in het EU-parlement.

Verliezer

Het CDA daalt stevig, van 20,1 naar 15,2 procent, en krijgt vier zetels. De PVV is verhoudingsgewijs de grootste verliezer. De partij van Geert Wilders daalt van 17 naar 12,2 procent van de stemmen en houdt drie zetels over. De VVD boekt een kleine winst, komt op 12,3 procent maar blijft steken op de huidige drie zetels.

De SP boekt weer winst, komt op drie zetels en is nu voor het eerst bij verkiezingen procentueel groter dan de PvdA. De PvdA lijdt opnieuw flink verlies (van 12 naar 9,4 procent van de stemmen) maar weet mogelijk de huidige drie zetels vast te houden.

GroenLinks en de combinatie ChristenUnie/SGP haalden beiden twee zetels, voor GroenLinks is dat een verlies van één zetel. De Partij voor de Dieren en 50PLUS komen nieuw in het europarlement, elk met één zetel.

GeenPeil

De PVV doet het overigens iets beter in de uitslag zoals het weblog GeenStijl die voorspelt. Op basis van het stemmen tellen in ruim 1100 stembureaus, dat is gevolgd door vrijwilligers, stelt het blog dat CDA, D66 en PVV alledrie vier zetels gaan krijgen. Toch zou de partij van Wilders nog wel een zetel kunnen kwijtraken.

Maurice de Hond die een vergelijkbare methode gebruikte, voorspelt eveneens vier zetels voor D66 en het CDA. De rest van de uitslag zou volgens De Hond gelijk zijn aan de exitpoll.  

Opkomst

De opkomst lijkt dit keer uit te komen op 37 procent, tegen 36,8 procent 5 jaar geleden. Vooral PVV- en PvdA-kiezers bleven dit keer thuis. Bij de PVV bleef volgens Ipsos 65 procent van de kiezers van 5 jaar geleden thuis, bij de PvdA was dat 57 procent.

De voorlopige uitslag op basis van gegevens van de kieskringen wordt pas zondagavond laat bekend via de verkiezingsdienst van het ANP. De definitieve en officiële uitslag wordt volgende week vrijdag bekendgemaakt door de Kiesraad.