Nieuws/Binnenland
964621
Binnenland

Rutte: 30 procent opkomst niet goed

Een opkomst in Nederland van 30 procent voor de Europese verkiezingen vindt premier Mark Rutte „echt veel te laag”. Hij vindt het „niet goed” maar het is volgens hem een verantwoordelijkheid van allen om naar de stembus te gaan. Hij zei dat woensdag in RTL Late Night in reactie op de peilingen die deze lage opkomst aangeven.

Rutte hoort vaak dat mensen geen zin hebben om te stemmen, er de zin niet van inzien of niet stemmen vanwege het gevoel dat de EU niets toevoegt. Maar volgens Rutte is het juist van belang te stemmen, vooral ook omdat nu sprake is van een kantelmoment in de EU en we „over het dooie punt heen moeten”.

Hokjes

Verder zei de premier dat het te maken had met de Europese verkiezingscampagne dat hij het gerucht actief tegensprak dat hij een relatie zou hebben met een man. „Het gerucht klopte niet en ik merkte dat het alleen maar hierover ging.” Dat was volgens hem te afleidend voor de Europese Unie, zo vlak voor de verkiezingen.

Hij benadrukte een gelukkig mens te zijn en het als liberaal niet fijn te vinden dat hij in een hokje wordt gestopt, wat voor hokje dat ook is.