Nieuws/Binnenland
964762
Binnenland

Grenscontrole werkt averechts

De grenscontroles tegen de enorme asielinstroom werken averechts. Vluchtelingen die op weg zijn naar Duitsland of Denemarken kiezen ervoor om hier te blijven, als ze eenmaal door de Nederlandse autoriteiten zijn aangehouden.

Dat bevestigt de marechaussee. Die erkent ook dat de Bundespolizei wel degelijk asielzoekers, veelal uit Eritrea, terugzet over de grens met Nederland, als die vanuit ons land binnenkomen. Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) noemde dat verhaal dinsdag in de Tweede Kamer nog ’een broodje aap’.

De Duitsers hebben, anders dan in ons land, de wettelijke bevoegdheid om asielzoekers weer terug te sturen, zegt marechausseewoordvoerder Dennis Muller. „Voorwaarde is wel dat de Duitse collega’s zelf waarnemen dat de vreemdelingen over de grens komen”, aldus de zegsman tijdens een mediabijeenkomst aan de Nederlands-Belgische grens. Teeven bracht daar gisteren een werkbezoek aan de vliegende brigades van de Koninklijke Marechaussee, die controles uitvoeren.

Procedure

De Nederlandse marechaussee mag asielzoekers niet terugsturen aan de grens, zegt Teeven. In plaats daarvan worden zij naar asielzoekerscentra begeleid. Wie asiel aanvraagt, gaat de procedure in bij de IND. De extra controles die Teeven met veel bombarie heeft aangekondigd, zorgen daarmee vooral voor extra asielzoekers, zegt CDA-Kamerlid Van Hijum.

Militaire politiemensen bij de controle in Hazeldonk, waar Teeven gisteren was, bevestigen dat. Uit verhalen van asielzoekers blijkt regelmatig dat ze eigenlijk op weg zijn naar Duitsland of Denemarken. Maar omdat ze in Nederland worden aangehouden en in het eerste EU-land van aankomst asiel moeten aanvragen, doen ze het maar hier. Op die manier zorgen de controles juist voor meer asielzoekers.