Nieuws/Binnenland
964806
Binnenland

Sancties treffen Harderwijks bedrijf

Interieurbouwer Maars uit Harderwijk is al slachtoffer geworden van de handelssancties van Saudi-Arabië tegen Nederland. Het bedrijf loopt daardoor mogelijk 15 miljoen tot 20 miljoen euro mis. Dat zei directeur Menno de Vries woensdag.

Het bedrijf stond op het punt een contract definitief rond te maken voor een opdracht van de Saudische oliemaatschappij Aramco, maar hoorde zaterdagochtend dat het niet doorging. Het project zou Maars 3 jaar werk opleveren.

„Mijn manager Midden-Oosten was in de hoofdstad Riyad en kreeg telefonisch te horen dat voorlopig geen nieuwe projecten met Nederlandse bedrijven worden gestart.”

Niet meer uitgenodigd

Maars was ook in de race voor opdrachten rond een nieuwbouwproject van de Saudische overheid en een universiteitscomplex in het noorden van het Arabische land. „Daar worden we voorlopig niet meer voor uitgenodigd, terwijl wij al 10 jaar actief zijn in Saudi-Arabië”, zegt De Vries.

15 miljoen tot 20 miljoen euro is veel geld voor het Harderwijks bedrijf, dat jaarlijks een omzet draait van 60 miljoen euro en 200 werknemers in vaste dienst heeft.

Het bedrijf schakelde vorig jaar nog 125 tijdelijke krachten in voor de levering van systeemwanden, deuren en ramen voor 36 nieuwe gebouwen in Mekka. Die opdracht van de Saudische overheid is tot nu toe voor Maars de grootste ooit.

De Vries zegt de hoop nog niet helemaal te hebben opgegeven. „Misschien kan er via politieke weg nog een oplossing worden gevonden.”