Nieuws/Buitenland
965127
Buitenland

Fraudeonderzoek naar kardinaal Vaticaan

Financiële toezichthouders in het Vaticaan zijn een fraude-onderzoek begonnen tegen de vroegere Vaticaanse regeringsleider Tarcisio Bertone (79). Die zou via financiële trucs ervoor hebben gezorgd dat de bank van het Vaticaan, het Instituut voor Religieuze Werken, 15 miljoen euro gaf aan de productiemaatschappij Lux Vide van filmproducent Ettore Bernabei (93). Bernabei is een vriend van Bertone.

Dat meldde de Duitse krant Bild dinsdag. Bertone was onder de Duitse paus Benedictus XVI van 2006 tot 2013 als kardinaal-staatssecretaris de op een na machtigste man van de kerkelijke staat. De nieuwe paus Franciscus verving Bertone vorig jaar door Pietro Parolin. Er waren al eerder berichten over problemen met de financiële praktijken bij de IOR, de bank van het Vaticaan.

Bertone heeft de beschuldiging tegengesproken. Tegen het Italiaanse persbureau Adnkronos zei hij dat de transactie met Lux Vide in december vorig jaar is goedgekeurd door de commissie van kardinalen die toezicht op financiële transacties houdt.