Nieuws/Binnenland
965255
Binnenland

 

BBQ: Vrouw doet de boodschappen, man braadt vlees

Vanwege het mooie weer zullen veel Nederlanders komend weekend naar de winkel hollen voor barbecueboodschappen. De rolverdeling tijdens het barbarbecueën is, zacht gezegd, klassiek te noemen. Vrouwen doen vaker de boodschappen of maken salades. Mannen houden zich liever bezig met het aansteken van de barbecue, het bakken en braden. Een op de drie heren krijgt een waar oergevoel van deze manier van tafelen en meer dan de helft vindt dat hij beter is in het grillen dan zij.

Maar 10 procent van de dames is het hiermee eens, zo blijkt uit een onderzoek naar het barbequegedrag van Nederlanders dat Jumbo liet uitvoeren door PanelWizard onder 1.187 Nederlanders.

Droog is goed genoegNederland is een echt barbecueland. Een kwart van de Nederlanders noemt een ‘zomer zonder barbecue geen echte zomer’. Gemiddeld barbecueën Nederlanders – thuis of ergens anders – zes á zeven keer per jaar. Circa 15 procent barbecuet zelfs gedurende het hele jaar.

We laten ons daarbij amper leiden door het weer. De temperatuur doet er niet toe, als het maar droog is, zo lijkt het devies. Dat neemt niet weg dat bijna de helft van de Nederlanders nog vaker zou barbecueën als het vaker mooi weer zou zijn. Voor meer dan de helft is de achtertuin de meest favoriete barbecuestek.Grote ogenGoed eten is een belangrijk ingrediënt voor een geslaagde barbecuesessie, zo vindt 49 procent van de ondervraagden. Maar goed gezelschap telt zwaarder mee. 75 procent vindt het samenzijn met vrienden en familie het leukst aan barbecueën. Toch kleven er ook nadelen aan het buiten grillen. Zo zijn onze ogen vaak net iets groter dan onze maag. Een op de vijf vrouwen vindt dat ze veel te veel eet bij een barbecue.

Saté en hamburger favorietGamba’s, gepofte aardappelen en groentespiesjes behoren tot de favorieten van veel Nederlanders, maar zij weten een gouwe ouwe als de satéspies, hamburger of speklap niet van de gril te verdrijven. Mannen eten gemiddeld 5,5 stukken vlees of vis van de barbecue, vrouwen zijn met 3,9 stukken per persoon wat bescheidener. Vrijwel alle respondenten zijn het erover eens dat een barbecue zonder stokbrood ondenkbaar is.