Nieuws/Binnenland
965263
Binnenland

NIEUWS

Museum zoekt maritieme spullen uit de 1e wereldoorlog

Op zaterdag 24 mei organiseert het Maritiem Museum Rotterdam een collectiedag over de Eerste Wereldoorlog. Het museum nodigt mensen uit, die nog persoonlijke maritieme of andere verhalen en objecten uit de Eerste Wereldoorlog hebben, om deze tussen 10.00 en 16.00 uur door de conservatoren van het Maritiem Museum te laten vereeuwigen in het digitale archief Europeana 1914-1918.

Invloed WO I op maritieme wereld

De invloed van WO I op de maritieme wereld is enorm geweest. Met name in Nederland. Door zijn neutrale positie profiteerde ons land van de vraag naar scheepsruimte om de oorlogvoerende partijen te bevoorraden. Hiermee werden ongekende en nooit meer geëvenaarde winsten behaald. Echter, de verliezen aan scheepsruimte en mensenlevens door zeemijnen en vanaf 1917 door de ‘onbeperkte duikbootoorlog’ van Duitse zijde, waren eveneens ongekend. Dat leidde tot een enorme groei van de Nederlandse scheepsbouw en een snelle ontwikkeling van maritieme techniek.

Bewaren voor toekomstige generaties

In Nederlandse gezinnen zijn ontelbare materiele herinneringen aanwezig uit die tijd. Zoals foto’s van gemobiliseerde vaders en broers, dagboeken, postkaarten of een stalen doosje met vet en poetskatoen om een geweer te poetsen. Ook zijn er eindeloos veel voorbeelden van bijzondere historische objecten die samen het verhaal van de Eerste Wereldoorlog vertellen. Deze verhalen en objecten, wel of niet maritiem gerelateerd, wil het Maritiem Museum in samenwerking met Europeana 1914-1918 digitaliseren en in een digitaal archief bewaren voor toekomstige generaties.  

Over Europeana 1914-1918

Europeana is Europa’s innovatieve online platform voor cultureel erfgoed, met ruim 30 miljoen gedigitaliseerde documenten & objecten. Het is een online project dat materiaal over de Eerste Wereldoorlog, afkomstig van bibliotheken, musea, galeries en archieven uit de hele wereld samenbrengt en combineert met persoonlijke herinneringen, documenten en objecten.

Dit materiaal wordt op www.europeana1914-1918.eu voor iedereen toegankelijk gemaakt. De afgelopen drie jaar hebben 50 instellingen uit meer dan 20 landen en duizenden mensen uit heel Europa bijgedragen aan dit project.