Nieuws/Binnenland

Alcohol ook risicofactor mondholtekanker

Roken stond altijd al bekend als grootste risicofactor voor hoofdhalskanker, alcohol komt daar nu bij. De combinatie van beiden blijkt tot een extra verhoogd risico op met name mondholtekanker te leiden.

Mondholtekanker is met ruim 1.000 nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland. Van de nieuwe gevallen van mondholtekanker komt 60 procent voor bij mannen en het overlevingspercentage vijf jaar na diagnose is ongeveer 60 procent.

Mate

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en TNO Leiden hebben gegevens geanalyseerd van ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar oud die sinds 1986 werden gevolgd. Het doel was om te onderzoeken in welke mate alcohol en roken een rol spelen bij de verschillende vormen van hoofd-halskanker waaronder mondholtekanker, keelholtekanker en strottenhoofdkanker.

Voor wat betreft alcoholconsumptie is er in dit onderzoek gekeken naar verschillende soorten alcoholische dranken; bier, wijn en sterke drank. Hieruit blijkt dat niet één specifiek type alcoholische drank het risico op mondholtekanker verhoogt, maar dat het waarschijnlijk de alcohol (ethanol) in deze dranken zelf is die zorgt voor het verhoogde risico.

Roken

Voor wat betreft roken is er in het onderzoek rekening gehouden met onder andere hoe lang en hoe vaak men heeft gerookt. Een belangrijke bevinding is dat personen die zijn gestopt met roken een lager risico hebben op de ziekte dan rokers.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: ''Vandaag de dag kan men er niet meer omheen dat roken een groot risico is voor kanker, hoewel nog te veel Nederlanders roken. Maar het feit dat alcohol ook een belangrijk risico is voor kanker is minder bekend en het is belangrijk dat hier snel verandering in komt.''