Nieuws/Binnenland
965721614
Binnenland

Rutte noemt speculatie FvD-Kamerlid ’totaal onverantwoordelijk’

Premier Mark Rutte

Premier Mark Rutte

DEN HAAG - Premier Mark Rutte vindt de speculatie van FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren over het bezetten van het parlement om zo een regering ten val te brengen „verwerpelijk en onverantwoordelijk.” Rutte noemt in zijn tweet de naam van het Kamerlid niet.

Premier Mark Rutte

Premier Mark Rutte

„Een Kamerlid heeft vandaag gespeculeerd over het verstoren van ons democratische proces. Dat is verwerpelijk en totaal onverantwoordelijk. De Tweede Kamer is het hart van onze democratie, ons kostbaarste politieke bezit”, twitterde de premier.

Rutte is niet het enige kabinetslid dat reageert op de woorden van Van Meijeren. Eerder haalde minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) op Twitter uit naar het Kamerlid. „Suggereren dat mensen naar het parlement moeten trekken tot de regering weg is, is onacceptabel. Speculeren over mogelijk geweld is bloedlink”, schreef zij.

Gideon van Meijeren (FvD)

Gideon van Meijeren (FvD)

Vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag spreekt van „verwerpelijke opruiing in een toch al onrustige en instabiele tijd.” Ze voegt er verder aan toe: „Moedwillig kapot willen maken wat door generaties zorgvuldig is opgebouwd: onze democratie. Dit kan niet. Dit mag niet. Wees niet stil. Wij zijn met velen.”

Van Meijeren zei in een gesprek met een Belgische website te hopen op een revolutionaire beweging die „bij wijze van spreken” de Tweede Kamer bezet en zo de regering ten val brengt. Hij hoopt wel dat deze „fluwelen revolutie” vreedzaam zal gebeuren.

Ook in de Tweede Kamer worden de woorden veroordeeld. „Abject en onverantwoord”, aldus CDA-leider Pieter Heerma. „Openlijk fantaseren over geweld door Kamerlid van FVD. Levensgevaarlijke ophitsing. De grens aan de vrijheid van meningsuiting is nu wel bereikt”, twitterde Attje Kuiken (PvdA).

Van Meijeren kreeg vorige maand nog kritiek omdat hij met een draaiende camera SBS6-journaliste Merel Ek in haar werkkamer overviel en haar als „riooljournalist” bestempelde. Kamervoorzitter Vera Bergkamp noemde die actie „ongepast en ongehoord.”