Nieuws/Buitenland
965723
Buitenland

Libisch parlement bestormd

Gewapende strijders hebben zondag het Libische parlementsgebouw in Tripoli bestormd. Volgens ooggetuigen richtten ze er vernielingen aan en zou in het pand brand zijn gesticht.

In verschillende delen van de hoofdstad van het chaotische Noord-Afrikaanse land is geschoten, meldden waarnemers. De wegen die leiden naar het parlement, het Algemeen Nationaal Congres (GNC), zijn afgezet door gewapende mannen van wie niet bekend is onder wiens bevel ze staan.

Bestormers zeiden dat ze aanhangers zijn van generaal Khalifa Haftar. Haftar is gepensioneerd generaal, maar hij heeft eerder dit jaar ook al geprobeerd de bestuurlijke chaos te lijf te gaan door de voorlopige regering en het GNC terzijde te schuiven. Hij eiste toen dat er „een presidentieel comité” orde op zaken stelde en kwam in aanvaring met toenmalig interim-premier Ali Zeidan, vooral over de strijd in het noordoosten, de regio Cyrenaica. Zeidan vluchtte in maart het land uit. De huidige premier, Ahmed Maiteeq, heeft een nieuwe regering gevormd. Dat werd zondag voorafgaand aan de schietpartijen rond het parlement bekendgemaakt.

Generaal Haftar leidt momenteel aanvallen op islamitische extremisten in de hoofdstad van Cyrenaica, Benghazi. Daarbij zijn vele tientallen doden gevallen in de afgelopen dagen. Het GNC vergaderde zondag over het geweld in Benghazi toen het geweld in Tripoli losbarstte. In Benghazi zelf was het naar verluidt zondag relatief rustig.

In heel het land zijn milities en bendes actief sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in augustus 2011. Kaddafi heeft nagelaten een sterk staatsapparaat op te bouwen. Hij regeerde 42 jaar lang met zijn eigen clan en door steun van andere stammen of clans te werven. Zijn regime stortte in na een opstand in het door hem genegeerde noordoosten en door westers militair ingrijpen ten gunste van de opstand. Van een centraal gezag is nog altijd geen sprake.