Nieuws/Buitenland
965728
Buitenland

Dodental overstromingen Balkan blijft stijgen

De overstromingen in Servië en Bosnië hebben tot nu zeker 35 levens geëist. „Een catastrofe”, noemde de Servische premier Aleksander Vucic de overstromingen in de Balkan, die de zwaarste zijn sinds lange tijd.

Vucic waarschuwde dat het dodental waarschijnlijk nog zal oplopen. Aan hoeveel mensen de vloedstromen het leven hebben gekost, zal pas duidelijk worden als het water in de regio is gezakt.

Op de meeste plekken is het zondag gestopt met regenen en stijgt het waterpeil niet meer. Alleen de rivier de Sava treedt mogelijk nog verder buiten haar oevers. Militairen, politieagenten en vrijwilligers doen daar hun uiterste best om ervoor te zorgen dat energiecentrales in het getroffen gebied niet onderlopen.

De meeste doden vielen afgelopen dagen in Bosnië. Daar zijn zeker 20 mensen omgekomen. In de zwaarst getroffen Servische stad Obrenovac, vlak bij Belgrado, werden 12 lichamen gevonden. Duizenden mensen hebben daar hun huis moeten verlaten. Elders in Servië lopen de schattingen vooralsnog uiteen van 3 tot 5 doden.

In Servië landden zondag twee vrachtvliegtuigen met voedsel, generatoren en ander materiaal. Ook Duitsland, Oostenrijk en enkele andere EU-lidstaten hebben hulpgoederen gestuurd. Bosnische militairen deelden voedsel en medische hulpgoederen uit vanuit onder meer een bulldozer.