Nieuws/Binnenland
965745
Binnenland

Samsom: strijd EU draait niet om PVV en D66

Het gaat bij de verkiezingen donderdag niet om de PVV of D66 maar om wie de grootste fractie wordt in het Europees Parlement. En daar is een nipte tweestrijd gaande tussen de christendemocraten en de sociaaldemocraten.

Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom zondag op een bijeenkomst van zijn partij in Amsterdam. Volgens hem kan de kiezer het verschil maken of het een Europa „van markt en munt wordt of van mensen en werk”.

Hij verwees naar de nieuwste peilingen, die aangeven dat het in Nederland draait om de PVV en D66, die de meeste stemmen lijken te gaan binnenhalen. Maar daar gaat het volgens Samsom in Europa niet om. Zijn PvdA staat overigens slecht in de peilingen.

Sigmar Gabriel, de leider van de Duitse sociaaldemocratische SPD, was te gast en haalde uit naar de partijen in opmars die landen en mensen tegen elkaar opzetten en de grenzen weer willen sluiten. Volgens hem moet Europa blijven samenwerken, zeker gezien de geschiedenis. Hij zei van de eerste generatie Duitsers te zijn die is geboren in vrede en dat hij ook zal sterven als het vrede is. Hij noemde de hoge werkloosheid onder de jeugd in Zuid-Europa - 50 procent - de grootste schande van het hedendaags Europa. Gabriel is vicekanselier en minister van Economie en Energie.