Nieuws/Binnenland
965771
Binnenland

'Nederlandse trouwt met Syriëstrijder'

Een Nederlandse vrouw is in Syrië getrouwd met een Antwerpse man die in dat land strijdt tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Dat heeft onderzoeker Montaser  AlDe-meh gezegd tegen het Belgische Het Nieuwsblad.  AlDe-meh doet universitair onderzoek naar radicalisering, Vlaamse Syriëstrijders en de internationale jihad.

De 17-jarige Sara zou zelf ook een Syrië-strijder zijn. Zij kwam in Nederland via vrienden in contact met de salafistische jihadistische ideologie. Ze begon zich volledig te bedekken en uitte kritiek op haar moslimouders die volgens haar niet praktiserend genoeg waren. Sara reisde af naar Syrië om als een „ware gelovige” de „onderdrukte Syriërs” bij te staan.

De politie in Nederland had de ouders van Sara getipt over een mogelijk vertrek naar Syrië, maar die geloofden niet dat het zover zou komen. In Syrië kwam Sara in contact met de 20-jarige Brian waarmee ze in het huwelijksbootje stapte. Het huwelijk werd voltrokken door een plaatselijke imam.

Volgens AlDe'emeh zegt Sara dat ze niet is geronseld, maar uit zichzelf heeft besloten naar Syrië te gaan. Sara en Brian hebben laten weten niet terug te willen keren naar Nederland of België.

Brian had zich in België bekeerd tot de islam en radicaliseerde na contacten met de voormalig leider van Sharia4Belgium Fouad Belkacem. Sinds begin vorig jaar is hij in Syrië. In Januari werd de Antwerpenaar in zijn afwezigheid door een Belgische rechter veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en 6.000 euro boete voor het verhandelen van cocaïne.

In videoboodschappen zou Brian een Belgische minister en PVV-leider Geert Wilders met de dood hebben bedreigd, maar de zus van Brian liet aan AlDe-meh weten dat het niet haar broer was die in de video's sprak.