Nieuws
965781
Nieuws

84-jarige Barbara Walters stopt

Amerika koestert haar tv-vrouwen: waarom kan dit in ons land niet?

Waar je in Nederland als presentatrice al heel snel te oud wordt bevonden of verplicht wordt te stoppen, koesteren ze in een land als Amerika hun iconen. Zo stopt Barbara Walters pas op 84-jarige leeftijd, na meer dan 50 jaar televisiewerk.

Onze televisiezenders kunnen beter een voorbeeld nemen aan het buitenland. Daar koesteren ze hun tv-coryfeeën. Televisie-icoon Sonja Barend moest 'gedwongen' met pensioen op haar 65ste, Hanneke Groenteman werd van de buis gehaald door de VARA en Magreet Spijker moest na 16 jaar weg bij het RTL-nieuws omdat ze met haar 49 jaar te oud werd bevonden.

Nog veel meer vrouwen werden om duistere redenen ineens onbekwaam bevonden: zodra Mieke van der Weij enige rimpels vertoonde, werd ze ook weggebonjourd van de buis. Net als Clairy Polak toen Nieuwsuur aan verjonging toe was.

Allereerste presentatrice

Gelukkig doen ze het in andere landen beter. Zo ook in de VS, waar het heel normaal is om na je 80ste nog op de tv te verschijnen. Barbara Walters stopt op 84-jarige leeftijd. In 1963 was ze één van de eerste vrouwelijke presentatrices van het nieuwsbulletin The Today Show, waar ze was begonnen als redactrice.

Het duurde heel lang voordat ze erkenning kreeg. Walters werd in 1975 de allereerste vrouwelijk 'anchorman' van het ABC avondnieuws. Ze brak daarmee lans voor menig vrouwelijke journalist. Wel had ze het erg moeilijk met haar mannelijke medepresentator Harry Reasoner, die haar niet naast zich wilde accepteren. Hij kleineerde haar jarenlang zowel voor als achter de schermen.

Oprah Winfrey

Toch wist Walters zich te onderscheiden met steengoede interviews met onder meer de Cubaanse president Fidel Castro en het historische duo-gesprek met de Egyptische president Anwar Al Sadat en de Israëlische premier Menachem Begin.

Ook werd Barbara, zij het ongewild, een symbool van het toen opkomende feminisme. Ze kreeg reacties en uit de hele wereld: 'Als jij het kunt, kunnen wij het ook'. Mede hierdoor hield ze het vol. Ze werd hét voorbeeld voor vrouwen die de journalistiek in wilden. Door haar werd ingezien dat het WEL mogelijk was om succesvol te zijn in een door mannen gedomineerde televisiewereld.

The grand old lady was meer dan een halve eeuw op de buis te zien. Zij was het die 17 jaar geleden met het idee kwam voor het alom geprezen vrouwenprogramma The View. In dit programma nam ze dan ook afscheid van haar roemruchte carrière in een uitzending vol verassingen. Zo kwam onder andere Oprah Winfrey langs om haar inspiratiebron te bedanken voor alle mooie televisiejaren en gaven alle 15 co-presentatrices van weleer van het programma acte de présence. 

Barbara Walters vertelt in het onderstaande filmpje over de laatste show en haar nalatenschap:

Een steengoede journaliste tot haar 84ste verjaardag op de buis, waarom kan dit niet in Nederland?  Waarom mogen de heertjes zoals Paul Witteman wel op de televisie blijven? Moeten wij ook niet meer onze iconen gaan koesteren? Een Nederlandse Barbara Walters zou toch een geweldige inspiratiebron kunnen zijn voor de jeugd en alle vrouwen?

Praat mee!