Nieuws
965786
Nieuws

Onder de hamer: Het laatste stukje Packard-historie

De Amerikaanse autobouwer Packard Motors Company werd in 1899 opgericht maar moest vanwege tegenvallende verkopen de deuren in 1958 sluiten. Eind vorige eeuw werd het merk nieuw leven in geblazen door miljonair Roy Gullickson. Hij had de droom om de naam Packard opnieuw in de showrooms te krijgen, maar dat gebeurde nooit. Wat rest is één prototype: deze Packard Twelve.

Business plan

“We hadden een business plan liggen”, vertelde Gullickson ooit aan Forbes. Met dat plan zou de miljonair, rijk geworden door het verkopen van zijn aandelen in een bedrijf, in drie jaar tijd in totaal 30 miljoen dollar nodig hebben. Hij zou dan 2.000 auto’s per jaar willen bouwen voor een prijs van 160.000 dollar per stuk. Maar het project kwam nooit van de grond.

V12

Wel bouwde hij één prototype: de extreem lange, vierdeurs en vierwielaangedreven Twelve gebouwd op een aluminium spaceframe. Voorin huist een 8,6 liter V12-motor met 440 pk. Begin 1994 werd al begonnen met het bouwen van de auto. Halverwege 1988 werd het project afgerond. In totaal heeft de Twelve 1,5 miljoen dollar gekost.

Handtekeningen

Gullickson presenteerde de Packard Twelve met trots in oktober 1998. Hij claimde een 0-100 km/h-tijd van slechts 4,8 tellen en een gewicht van 1.700 kilogram. Hij bezocht verschillende evenementen, in de hoop zo orders te kunnen noteren. Naar eigen zeggen had hij 70 handtekeningen verzameld. Maar door gebrek aan geld, ging de auto nooit in productie.

Merknaam

In 2007 zette hij de merknaam Packard Motor Car Company inclusief de Twelve te koop voor 1,5 miljoen dollar. Maar niemand hapte toe. Nu, zeven jaar later, verkoopt hij de Twelve in een veiling van RM Auctions. Gullickson hoopt dat hij het bedrag dat hij ooit in de auto heeft gestopt, zo kan terugverdienen, maar hoge verwachtingen heeft hij niet. “Hij brengt op wat hij opbrengt.” Zijn bedrijf staat anno 2014 nog steeds te koop. Hopend dat in de toekomst iemand het merk Packard tot leven kan en wil wekken.

De Twelve wordt tijdens de veiling Motor City, in samenwerking met het Concours d’Elegance of America en RM Auctions, op 26 juli aangeboden in Plymouth (Michigan).