Nieuws
965790
Nieuws

Opnieuw gevechten in oosten Oekraïne

In het oosten van Oekraïne wordt zondag weer hevig gevochten. Gewapende mannen van de Volksrepubliek Donetsk zijn in de steden Slovjansk en Kramatorsk in vuurgevecht geraakt met het Oekraïense leger. Dat heeft Miroslav Roedenko van de republiek gezegd tegen het Russische persbureau RIA Novosti.

De zelfbenoemde 'volksburgemeester' van Slovjansk, Vjatsjeslav Ponomarjov, zei dat zijn pro-Russische troepen een aanval van het Oekraïense regeringsleger hebben afgeslagen. Volgens Ponomarjov zijn zeven Oekraïense militairen gedood. De regering in Kiev heeft het bericht niet bevestigd.

Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken repte wel van een aanval van pro-Russische strijders op gardisten die trouw zijn aan Kiev. Het ministerie meldde dat een aanvaller is gedood en dat een andere pro-Russische strijder gevangen is genomen.

Volksrepublieken uitgeroepen

In het oosten van Oekraïne hebben separatisten de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loehansk uitgeroepen. In een televisieinterview liet 'Volksgouvereneur' Pavel Goebarev van de overkoepelende regio Donbass weten dat het „zeer waarschijnlijk” is dat de twee republieken gaan samenwerken.

'Nieuw Rusland'

Goebarev kwam zelf met het idee om de twee republieken in een federatie te laten samenkomen. De federatie Novorossia (Nieuw Rusland) zou zich kunnen aansluiten bij de Russische douaneunie en militaire samenwerking kunnen zoeken met Rusland en andere voormalige Sovjetstaten. De federatie is vernoemd naar het gebied in het huidige Oekraïne dat in de 18de eeuw door het Russische Rijk op de Ottomanen werd veroverd.