Nieuws/Buitenland
965793
Buitenland

No-flyzone boven Libische Benghazi

Het Libische leger heeft een no-fly zone ingesteld boven de stad Benghazi. De beslissing is genomen nadat er vrijdag in de stad gevechten uitbraken tussen het zelfbenoemde Nationale Leger en islamitische milities, meldde de BBC in de nacht van zaterdag op zondag.

Het Nationale Leger, onder leiding van oud-generaal Halifa Hafter, heeft de wapens opgepakt om te vechten tegen rebellen. Hafter erkent het parlement en de regering in Libië niet, omdat zij niet in staat zouden zijn de bevolking te beschermen. Hij beweert het volk achter zich te hebben.

Bij de gevechten kwamen zeker 43 mensen om het leven. Volgens sommige berichten zijn er meer dan 70 doden gevallen. De Libische autoriteiten hopen met de no-fly zone te voorkomen dat het Nationale Leger vliegtuigen en helikopters inzet tegen de rebellen.

Het Nationale Leger gebruikt militair materiaal om te vechten tegen de rebellen. Volgens Hafter hebben zijn troepen Benghazi om tactische redenen verlaten, maar blijven ze aanvallen uitvoeren tot alle „terroristen” zijn uitgeschakeld.