Nieuws/Buitenland
965797
Buitenland

Sudan pakt oppositieleider op na 'belediging'

Oppositieleider Sadiq al-Mahdi van de Ummapartij in Sudan is zaterdag gearresteerd. Hij zou met zijn uitspraken over een geweldstoename in de geplaagde regio Darfur de veiligheidsdiensten hebben beledigd. De Ummapartij heeft als reactie op de arrestatie laten weten niet meer mee te doen aan geplande gesprekken met de regering.

In recente uitlatingen van Mahdi leverde hij kritiek op het regeringsbeleid omtrent Darfur. Ook beschuldigde hij het leger van verkrachtingen en het schenden van mensenrechten. Naast de aanklacht over belediging, wordt Mahdi ook aangeklaagd voor het tot staan brengen van het staatsbestel en het aanzetten tot haat tegen de staat, zei zijn advocaat. Als de oppositieleider daaraan schuldig wordt bevonden kan hij levenslang of zelfs de doodstraf krijgen.

Mahdi's Ummapartij is de meest prominente oppositiepartij in Sudan die felle kritiek levert op president Omar al-Bashir en zijn Nationale Congrespartij. Tot 1989 was Mahdi premier van Soedan. Hij werd afgezet na een vreedzame straatsgreep die werd gepleegd onder leiding van Bashir.

De partij van Mahdi zou meedoen aan gesprekken met de regering om de spanningen tussen de politieke partijen in het land te verminderen. Volgend jaar vinden er in Sudan parlements- en presidentsverkiezingen plaats. Darfur blijft een gevoelige kwestie. Sinds 2003 vechten rebellen daar tegen de regering. Volgens de VN hebben de gevechten zeker 300.000 mensen het leven gekost.