Nieuws/Buitenland
965930
Buitenland

'VN-militairen mijden geweld op vredesmissie'

De Verenigde Naties (VN) mijden het gebruik van geweld om burgers te beschermen bij vredesmissies. In slechts 20 procent van de gevallen hebben vredesbewaarders wel geweld gebruikt, blijkt uit een intern rapport van de VN dat vrijdag werd gepubliceerd.

„Blauwhelmen zijn op veel locaties niet aanwezig als daar burgers worden aangevallen”, staat in het rapport. Als de blauwhelmen er wel zijn, dan „willen of kunnen” zij niet voorkomen dat burgers „ernstig lichamelijk letsel wordt toegebracht”. Het rapport baseert zich op acht vredesmissies die door de VN zijn uitgevoerd, waaronder missies in Libanon, Liberia, Darfur en Zuid-Sudan.

Onderzoekers hebben voor het rapport gesproken met de landen die voor de missies militairen hebben aangeleverd. Volgens de landen lopen de militairen meer risico dan wenselijk. Sommige landen hebben het gebruik van geweld zelfs helemaal uitgesloten. De VN kunnen burgers niet volledig beschermen als de militairen niet tot het uiterste mogen gaan van de lidstaat, meldde het rapport.

Het gebruik van geweld door de VN-militairen is een laatste redmiddel. De Veiligheidsraad heeft daarvoor zijn goedkeuring gegeven.