Nieuws/Binnenland
965933
Binnenland

Arrestatie inzake Bende van Nijvel

De Belgische politie heeft een arrestatie verricht inzake de beruchte Bende van Nijvel. De verdachte is een man van 68 jaar oud, die mede verantwoordelijk zou zijn voor een spoor van dood en verderf in de jaren '80.

Dat meldt VTM Nieuws op Twitter. De man werd maandag opgepakt in Brussel na een tip van een man uit Montpellier, Frankrijk. De verdachte zou iets te loslippig geweest zijn tegen de Fransman over zijn betrokkenheid bij de moorden.

De verdachte heeft mogelijk deelgenomen aan de meest gewelddadige overvallen van de beruchte bende in 1985. Het gaat om de overvallen op warenhuizen in Eigenbrakel en Overijse, waarbij op 27 september van dat jaar in totaal acht doden vielen. De man heeft nog geen bekentenis afgelegd volgens HLN.

De man is geen onbekende voor het gerecht. De bejaarde wordt verantwoordelijk gehouden voor twee moorden in 1981 en 1991 in Brussel. Ook werd hij in 1997 al geïdentificeerd aan de hand van een compositietekening, maar dat leverde destijds niets op.

De Bende van Nijvel pleegde tussen 1982 en 1985 een aantal bloedige aanslagen op onder meer supermarkten. Dat gebeurde in de wijde omgeving van de stad Nijvel, ten zuiden van Brussel. Daarbij vielen 28 doden en ruim 40 gewonden. Voor een relatief lage buit: omgerekend rond de 150.000 euro. Het is niet de eerste arrestatie in het slepende onderzoek. Maar de personen die eerder werden aangehouden, moesten allemaal worden vrijgelaten door gebrek aan bewijs. Volgens complottheorieën zouden ze van hogerhand zijn beschermd.

De mogelijke doorbraak lijkt net op tijd te komen. Volgend jaar november, 30 jaar na de laatste overval, verjaart het dossier.