Nieuws/Binnenland
965934
Binnenland

Eerste gevechtshelikopters op legerbasis Mali

De Nederlandse militairen in Mali beschikken voortaan over gevechtshelikopters. De eerste twee Apache-toestellen kwamen vrijdag aan het begin van de avond aan bij het Nederlandse kamp Castor. Over een paar dagen komen nog twee helikopters, aldus het ministerie van Defensie.

Een vrachtvliegtuig bracht de Apaches vorige week van vliegbasis Gilze Rijen naar de Malinese hoofdstad Bamako. Daar zijn ze in elkaar gezet. Op eigen kracht vlogen ze vervolgens de circa 1000 kilometer naar de Nederlanders in Gao in het noordoosten van Mali.

De heli's moeten onder meer bescherming bieden aan de Nederlandse commando's die informatie gaan verzamelen en verkenningen zullen uitvoeren. Er gaan ook nog drie Chinook-transporthelikopters naar Mali. Die zijn vooral bedoeld voor medische evacuatie. Daarnaast zijn er onbemande verkenningsvliegtuigjes (Scan Eagle en Raven) en een groot aantal voertuigen zoals pantserwagens (Bushmasters en Fenneks), Mercedes G terreinwagens en quads mee.

Nederland doet met ongeveer 450 militairen mee aan de VN-vredesmissie in Mali. Die kwam er vorig jaar na een Frans offensief tegen radicaalislamitische strijders, die de macht hadden gegrepen in het noorden van het land. De missie Minusma wordt geleid door oud-minister Bert Koenders.