Nieuws/Binnenland
965936
Binnenland

Veel klachten over moeilijke woorden

Klachten stromen binnen bij LAKS

De eerste week van de eindexamens zit erop. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kreeg tot nu toe al meer dan 60.000 klachten binnen. De teller stond vorig jaar rond deze tijd op 50.000.

„De examens waar normaal het meest over worden geklaagd, zoals wiskunde, economie en Nederlands, zaten dit jaar allemaal in de eerste week”, verklaart het LAKS de stijging.

Veel moeilijke woorden

Veel klachten gingen over moeilijke woorden. „Dat staat me niet bij van afgelopen jaren”, aldus een woordvoerder van de scholierenbond. Zo wisten veel vmbo'ers niet wat het woord 'kanttekening' in het examen Nederlands betekende. In een economie-examen struikelden leerlingen over 'partieel'. Bij havo Duits stonden sommige woorden niet in het woordenboek. „Scholieren mogen hun woordenboek tijdens het examen erbij houden. Als woorden in de teksten dan niet terug te vinden zijn, is dat natuurlijk niet handig.”

Examen Management en Organisatie

Ook over Management en Organisatie (vwo) kwamen veel klachten binnen. Ongeveer 10.000 scholieren deden eindexamen in dat vak, en meer dan de helft trok bij het LAKS aan de bel. „Het was te wiskundig. Wie niet zo goed in wiskunde is, vond al gauw dat er veel te veel rekenwerk bij kwam kijken.”

Examens van vrijdag

Op vrijdag waren er zes eindexamens. Vmbo'ers beantwoordden vragen over economie en over dans en drama. Havisten bogen zich over aardrijkskunde en Engels. Bij het vwo stonden Duits en economie op het programma. „Bij aardrijkskunde waren er veel inzichtsvragen. Dat zijn vragen over onderwerpen die je niet hebt geleerd, maar die je kunt beantwoorden op basis van wat je wel hebt geleerd. Dat is typisch iets voor het vwo. De leerlingen vonden het te ver boven hun niveau, er werd te veel van hen gevraagd.” Economie was volgens de scholieren erg lang. „Sommigen zeiden dat ze nog nooit zoveel hebben moeten schrijven, terwijl ze het helemaal niet zo hadden geoefend.”

De laatste eindexamens zijn op 27 mei.