Nieuws/Binnenland
965952
Binnenland

Mogelijk onderzoek zelfmoordadvies De Einder

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt mogelijk een onderzoek in naar activiteiten van de stichting De Einder, die mensen met een doodswens helpt en begeleidt. Aanleiding daarvoor zijn gesprekken die een medewerkster van het SBS6-programma Undercover in Nederland had met een hulpverlener van de stichting. De uitzending is zondagavond. De Einder wil pas daarna met een reactie komen.

Volgens SBS6 deed de medewerkster zich voor als een depressieve vrouw van 27 die te kennen gaf dat zij zelfmoord wilde plegen. Zonder veel omhaal verstrekte de hulpverlener de vrouw adressen waar zij per post 'zelfmoordpoeder' kon bestellen. De makers van het programma hebben hun bevindingen aan het OM overgedragen, in de vorm van e-mailcorrespondentie en beelden van de gesprekken.

Een woordvoerder van het OM zei vrijdag dat dit materiaal wordt bekeken. Volgende week besluit justitie of er stappen volgen, in de vorm van een onderzoek. Ook moet dan duidelijk worden welk parket van het OM dat zou gaan doen.

Diverse Kamerleden tonen zich in de uitzending onthutst over de gang van zaken. CDA-parlementariër Mona Keijzer kondigt aan vragen te zullen stellen aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij vindt dat stichting De Einder moet worden verboden. .

De betrokken hulpverlener zegt in de gesprekken onder meer dat het zelfmoordpoeder een betrouwbaar middel is, maar dat de invoer ervan verboden is.

Euthanasie of hulp bij zelfdoding is aan strikte regels gebonden en moet door een arts worden begeleid. Worden de regels niet nageleefd dan is hulp bij zelfdoding een strafbaar feit waarop maximaal 3 jaar cel staat.

Undercover in Nederland deed onderzoek naar meerdere stichtingen die mensen met een doodswens begeleiden. Behalve De Einder was geen van de organisaties bereid adressen voor zelfmoordmedicatie te geven. Twee stichtingen verwezen wel door naar De Einder.