Nieuws
965954
Nieuws

Forse celstraf in voorkenniszaak VS

Een voormalige topmanager van het Amerikaanse investeringsfonds SAC Capital Advisors is vrijdag door een rechtbank in New York veroordeeld tot een celstraf van 3,5 jaar vanwege handel met voorkennis.

Voormalig fondsbeheerder Michael Steinberg werkte bij een dochterbedrijf van SAC en werd in december schuldig bevonden aan een voorkenniszaak, die 1,8 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) aan illegale winst had opgeleverd. Hij moet ook een boete betalen van 2 miljoen dollar.

De 42-jarige Steinberg had verklaard niet schuldig te zijn aan handel met voorkennis.

Onderzoek

De Amerikaanse autoriteiten hebben 7 jaar onderzoek gedaan naar de gang van zaken bij SAC. Het investeringsfonds bekende in november schuldig te zijn geweest aan handel met voorkennis en kreeg een boete van 1,8 miljard dollar. SAC-topman en miljardair Steven Cohen ontliep echter vervolging omdat hij zelf niet betrokken zou zijn geweest bij de fraude.

Een andere voormalige fondsmanager van SAC, Mathew Martoma, wordt naar verwachting volgende maand veroordeeld voor een voorkenniszaak die 276 miljoen dollar aan illegale winsten had opgeleverd. Hij zou een gevangenisstraf van 20 jaar kunnen krijgen, als hij op alle punten schuldig wordt bevonden.

Inmiddels zijn al acht voormalige werknemers van SAC veroordeeld voor fraude. In april veranderde het investeringsfonds zijn naam in Point72 Asset Management.