Nieuws/Buitenland
965981
Buitenland

'Automobilist mag soms stuur loslaten'

Er is een 'revolutie' van de verkeersregels op komst. Automobilisten zullen niet meer verplicht zijn om bij het rijden altijd het stuur vast te houden. Duitsland heeft daar in VN-verband voor gelobbyd, zo meldt de krant Die Welt vrijdag.

Duitse autoconcerns als Mercedes hebben lang gewerkt aan auto's die 'zelf' kunnen parkeren of 'zelf' file kunnen rijden. Volgens VN-regels uit 1968 moeten automobilisten tijdens het rijden altijd hun handen aan het stuur houden. Berlijn heeft met onderhandelingen achter de schermen bereikt dat die regels worden gewijzigd, aldus Die Welt. Daarvoor moet de Weense Conventie inzake het Wegverkeer worden aangepast, waarin is vastgelegd dat bestuurders van auto's en paardenkoetsen hun voertuig altijd moeten 'controleren'.

Mercedes heeft al met een speciale vergunning een proef gedaan met een auto die 'zelf' van Mannheim naar Pforzheim reed. De auto wist tijdens het ruim 100 kilometer lange traject alle obstakels keurig te omzeilen met behulp van sensoren, camera's, radar en computer.