Nieuws/Buitenland
965992
Buitenland

Turkse politie slaags met rouwenden Soma

De Turkse politie heeft vrijdag een waterkanon en traangas ingezet om duizenden betogers uiteen te drijven in Soma, waar deze week een mijnramp plaatsvond. Dat hebben getuigen aan persbureau Reuters gemeld.

„Geen kolen kunnen de kinderen verwarmen die hun vader in de mijn hebben verloren”, stond op een van de protestborden te lezen. De menigte probeerde een mars te houden naar een standbeeld ter ere van mijnwerkers in het centrum van Soma. De politie blokkeerde daarop de route.

Onrust

In het rouwende Soma is het sinds de ramp onrustig. Woensdag werd premier Recep Tayyip Erdogan belaagd door betogers toen hij de plaats bezocht. Een adviseur van de premier schopte zelfs een betoger die al op de grond lag. Erdogan zelf liet zich volgens sommige media zelf ook niet onbetuigd tijdens de opstootjes.

De Turkse regering ligt onder vuur omdat die ondanks waarschuwingen weinig heeft gedaan om de veiligheid in de mijnen te verbeteren.

De mijnramp was het dodelijkste mijnongeluk in de geschiedenis van Turkije. Ongeveer 300 mijnwerkers zijn omgekomen door de explosie en de brand in de kolenmijn.