Nieuws/Binnenland
966003
Binnenland

Weg om Eindhoven onzeker door nieuwe coalities

De voltooiing van de rondweg om Eindhoven is weer onzekerder geworden door de nieuwe, linkse coalities in Eindhoven en Helmond. Eindhoven wil net als Helmond investeren in andere, slimme en schone oplossingen voor de bereikbaarheid van de regio, staat vrijdag in het akkoord van de nieuwe coalitie in Eindhoven. De beide steden trekken hun beoogde investering van 6,7 miljoen euro terug. „De auto is niet de standaardoplossing meer”, zei D66-onderhandelaar Mary-Ann Schreurs vrijdag in een toelichting.

Ook in de Tweede Kamer waren al twijfels ontstaan over de zogenoemde 'ruit' om Eindhoven. De Tweede Kamer wil dat eerst bestaande snelwegen (A58, A27 en A67) in Brabant worden verbreed. De weg is omstreden, onder meer omdat de weg door kwetsbaar natuurgebied is gepland. Bovendien zijn er twijfels over de noodzaak en het draagvlak.

Voorbereidingen

De provincie Noord-Brabant wil in 2017 beginnen met de aanleg. In 2020 moet de weg klaar zijn. De ruit plus verbreding van de N279 tussen Veghel en Helmond kosten in totaal 865 miljoen euro. Den Haag zou 260 miljoen euro moeten meebetalen.

De provincie liet vrijdag weten dat de voorbereidingen gewoon doorgaan en dat wordt geprobeerd het draagvlak te verbeteren.

De nieuwe coalitie in Eindhoven bestaat uit PvdA, SP, D66 en GroenLinks.