Nieuws/Binnenland
966025
Binnenland

'Bescherming stierenvechten uit EU-verdrag'

Een meerderheid van 57 procent van de Nederlanders wil dat culturele of godsdienstige tradities als stierenvechten en onverdoofd ritueel slachten niet langer door het EU-verdrag beschermd worden. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Ipsos onder 1097 mensen in opdracht van de Partij voor de Dieren.

Dergelijke tradities, net als de trekvogeljacht op Malta of dwangvoederen voor foie gras (ganzenlever) in Frankrijk en Hongarije, gaan ten koste van het welzijn van dieren, aldus de PvdD. Het Verdrag van Lissabon (het EU-verdrag) stelt dat dieren respect verdienen, maar „onder eerbiediging van godsdienstige riten, culturele tradities en regionaal erfgoed”.

'Barbaars'

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren noemt de gebruiken „barbaars” en stelt dat ze niet passen in een EU die zichzelf ook ziet als een waardengemeenschap. De bescherming van de tradities volgens het huidige verdrag betekent dat de EU-landen Spanje bijvoorbeeld niet kunnen dwingen het stierenvechten te verbieden. Ook sluit Thieme niet uit dat voorstanders van de tradities bij een verbod met succes bij de Europese rechter een beroep kunnen doen op het EU-verdrag.

Genoeg reden voor Thieme om te pleiten voor een wijziging van het Verdrag van Lissabon op dit punt. Overigens kan dat alleen met instemming van alle 28 EU-landen.