Nieuws/Binnenland
966026
Binnenland

10 jaar cel voor wildwest op woonwagenkamp

Een 41-jarige man uit Oss is vrijdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. De man schoot in oktober vorig jaar minutenlang met een pistool en een jachtgeweer op de woonwagen van zijn ex-vriendin, op een kamp in Lith.

In de woonwagen waren op dat moment drie volwassenen, een baby van 9 maanden en en een peuter van 3 jaar aanwezig. Niemand werd geraakt door de circa 40 kogels en patronen die de man verschoot.

De man, tegen wie 12 jaar was geëist, zegt zich niets te kunnen herinneren van zijn daden. Hij is vermoedelijk zwaar onder invloed van drank en drugs geweest. De rechtbank heeft dat niet kunnen vaststellen. Een concrete aanleiding voor de geweldsuitbarsting is niet duidelijk geworden. Het schieten komt wat de rechter betreft neer op vijf pogingen tot moord.

Molotovcocktail

De Ossenaar had ook twee jerrycans met benzine naar het kamp meegenomen, om als molotovcocktail te fungeren. De politie vond de jerrycans bij de beschoten woonwagen in uitgebrande toestand, maar de rechtbank achtte het bewijs niet geleverd dat de man ze opzettelijk heeft aangestoken. Ze kunnen ook door het schieten tot ontbranding zijn gekomen, zo redeneerde de rechter. De man werd daarom van poging tot brandstichting vrijgesproken.

Na de schietpartij sloeg de verdachte op de vlucht, om zich later bij de politie te melden.

De man moet 10.000 euro schadevergoeding betalen.