Nieuws/Buitenland
966071
Buitenland

Doden door explosies Nairobi

Zeker tien mensen zijn vrijdag omgekomen door twee explosies in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Dat hebben de autoriteiten in het Afrikaanse land bekendgemaakt. Ook zouden er 70 gewonden zijn.

De explosies vonden plaats bij het marktgebied Gikomba. De eerste ontploffing was in een minibus, de tweede op de markt. Op beelden is te zien hoe bebloede kleding aan de telefoonkabels boven de plek van de aanslag hangt.

De toedracht is nog niet bekend. President Uhuru Kenyatta sprak van een aanslag. Hij riep „vrienden van Kenia” op samen te strijden tegen het terrorisme. „Veel landen worden geconfronteerd met terrorisme, het is niet alleen een Keniaanse kwestie.”

Westgate

Nairobi werd vorig najaar getroffen door een grote aanslag. Moslimextremisten van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab vielen toen het winkelcentrum Westgate aan. Daarbij kwamen veel buitenlanders om het leven, onder wie een Nederlandse vrouw. Onduidelijk is of al-Shabaab ook achter de aanslag van vrijdag zit.

Enkele uren voor de ontploffingen had Groot-Brittannië toeristen uit het land geëvacueerd. Het land had aanwijzingen voor een op handen zijnde terreuraanslag. Eerder al hadden de Verenigde Staten burgers gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen.